Om Boxvike SS

Boxvike Segelsällskap (BoSS) bedriver kappsegling och seglarskola på havet utanför Nösund. Nösund är beläget på sydvästra Orust i mellersta Bohuslän.

Snabba fakta

Bildad: 1983
Föreningsnummer: 2119-32
Adress: Boxvike SS c/o Henrik Turesson, Banehagsgatan 18
414 51 Göteborg

E-post: info@boxvikess.se
Telefon: 0768-979790
Bankgiro: 5693-8301
Swish: 123 638 85 65
Klubbhus: Magasinet, Nösund.
Tävlingsbeteckning: BXSS

Medlemsavgifter 2023

Enskild 100 kr
Familj 200 kr

Medlemsavgiften betalas in till vårt bankgiro: 693-8301 eller via Swish 123 638 85 65. Ange namn och e-post vid inbetalning.

Seglarviken

Som medlem i Boxvike Segelsällskap har du möjlighet att lägga Optimistjolle och Laser i Seglarviken under sommaren. Båtar ska tas bort under vinterhalvåret, senast i oktober i samband med städdagen på Nösund. Enbart BoSS-båtar får förvaras året runt i viken.  

Om BoSS historia
Namnet Boxvike med ändelsen e i namnet kommer av klubbens ursprung från Boxviks kile, norr om Nösund och som i seglarmun blev Boxvike SS eller BoSS som förkortning är. Det är alltså härifrån som Nösunds segelklubb har sitt ursprung. 

Det hela startade redan 1967 då en av initiativtagarna, Stig Gitse, blev utmanad av en yngling ifrån kilen att med sin segeleka ”Marie” och sonen Lars segla den första Boxvike Regattan. Den unge utmanaren dök dock aldrig upp till start den aktuella lördagen i utan Stig och Lars kunde segla hem den första inteckningen av Boxvike kannan som Stig hade tagit fram inför den stora dagen.Året efter började så en lång tradition att ta form. Det var den sommaren som Stig Gitse och Leif Wijkmark seglade i var sin eka om den ärofulla trofén. Det var dessa seglingar som låg till grund för dagens segelsällskap.

Under de kommande åren ökade intresset för seglingarna så mycket att vi under hösten 1982 startade Boxvike Segelsällskap och de första hedersmedlemmarna Stig och Leif röstades in under klubbens årsmöte sommaren 1983. Under denna sommar flyttades också seglingarna från Boxvik till Sjöstugan på Nösund då Leifs brygga började knaka under tyngden av alla åskådarna. Sjöstugan blev sedan klubbens hemvist några säsonger tills vi kunde flytta in i vår nuvarande klubblokal på Magasinet vid Ångbåtsbryggan.

Under början av 80-talet samlades det regelbundet ett stort antal kölbåtar, jollar och optimister under poängseglingarna på söndagarna och vid avslutande regattan i augusti kunde man få se ett fyrtiotal LYS-båtar som tillsammans med Jollar, Glasfiber, Optimister, Surfingbrädor och Allmoge som också var ursprungsklassen göra upp om de olika klasspriserna. Under denna tid arrangerades också en större tävling, Boxvike-Björnresor Cup, en distanstävling runt Lyrön som lockade ett femtiotal större båtar.

Men i takt med att man fick mer och mer aktiviteter att hinna med under sommarmånaderna minskade också de stora båtarna framfart på vattnen utanför Nösund och lämnade plats för Optimister och andra enmans jollar som idag är BoSS stora igenkänningsmärke – ungdoms och seglarskoleverksamhet. Årligen är det ett fyrtiotal ungdomar som under några sommarveckor får sin skolning i seglarkonst och båtvett av våra duktiga instruktörer och fortfarande kan man delta i poängseglingar för optimister och andra jollar under sommarveckorna på Nösund. Under senare år har även Match race tävlingar genomförts i Två kronor utanför Ångbåtsbryggan med mixad besättning. Boxvike SS var även medarrangör av OS-klass SM 2003.

Håkan Olsson
Ordförande 1982 - 1992

Nu kör vi!

 Nu har vårens mest efterlängtade dag kommit!! Anmälan till sommarens populära seglarskola har öppnat.  I år kommer Seglarskolorna genomföra...